Jak zajistit jídlo na svatební raut
Svatební hostina v pronajatých prostorách
Když se plánuje svatba, jde zpravidla o náročný organizační proces, do něhož zahrnujeme celou řadu položek počínaje objednávkou svatební kytice, zajištěním šatů pro nevěstu a obleku pro ženicha a konče vhodným pohoštěním a svatební hostinou. A právě hostině je nutné věnovat zvláštní pozornost, neboť do jejího průběhu zasahují zvyklosti a životní styl pozvaných hostů.
Kde uspořádat hostinu – hostinu je snazší uspořádat někde mimo domov, nejlépe v pronajatém prostoru uzavřeného salonku, což umožňují některé restaurace, kavárny, čajovny, penziony a hotely. Nemusíte se pak starat o prostírání, případně z větší části ani o výzdobu, a hostiny tu bývají i s obsluhou, a to i tehdy, zajišťuje-li dodávku pohoštění cateringová firma.
Jaká jídla si vybrat – jídlo na svatební raut si samozřejmě vybíráte sami dle nabídky cateringové společnosti, a v souvislosti s tím je vhodné si poznamenat a řešit to nejdůležitější, a sice dietní režim nebo jisté stravovací zvyklosti a zásady jednotlivých účastníků hostiny. Měli byste zohlednit například veganské menu, bezlepkovou dietu, dietu neslanou či diabetickou, nízkotučnou atp.
Nápoje – jistým standardem svatebních rautů jsou alkoholické nápoje. Vhodné ovšem je, aby byl v nabídce i dostatek nápojů nealkoholických, například ovocných šťáv bez cukru, pouze pasterizovaných, a minerálních a kojeneckých vod, jimiž lze dostatečně pokrýt pitný režim a zajistit pro organismu i dostatečnou výživovou hodnotu. Na svatbách se také doporučuje nabízet alternativní druhy čajů a kávy bez kofeinu, například s adaptogenními bylinami.
Oslava na zahradě
Pro svatební oslavy ve venkovních prostorách doporučujeme zajistit v dostatečném předstihu party stan a vhodný zahradní, nejlépe plastový nábytek, aby bylo možno umístit veškerý catering do vhodného prostředí, s minimálním rizikem kontaminace vnějšími vlivy (prachem, zápachem, deštěm). A pro některé druhy potravin bude nutné zajistit chladicí zařízení s dostatečně velkou kapacitou.